Article de Marc Riera publicat a la pàgina 40 de El 9 Nou ( Edició d’Osona ) el divendres, dia 2 de Gener del 2009
El cantautor manlleuenc Joan Usart ha tornat als escenaris
Tot i compartir nom i primer cognom i afició per la música, el Joan Usart músic de qui parlem no és l’exalcalde de Manlleu.
Des de fa uns anys Usart ha decidit recuperar públicament la seva faceta de cantautor que els anys 70 l’havien portat a talonejar noms com Joan Manuel Serrat, Ovidi Montllor o Guillem D’Efak. Després de cantar puntualment a Sant Hipòlit de Voltregà en un recital que organitza anualment per sant Esteve el cor La Veu de Voltregà, l’any 2006 el seu fill Roger ( cantant del grup Miyagui ) el va animar a preparar un recital complet per l’Embarcador del Ter de Manlleu. Des de llavors a Usart no li han parat de sortir actuacions.
Usart vol reivindicar en les seves actuacions el moviment de la Nova Cançó, que el considera “molt important“ i “molt desconegut”.
Aquest manlleuenc de 58 anys apassionat per la música dels anys 60 i 70 considera que la Nova Cançó va ajudar a trencar la grisor de la dictadura en un període on amb elements com l’escola franquista o el control dels mitjants de comunicació “no t’assabentaves de res” especialment a les comarques.
Actualment el seu repertori està format per uns 150 temes on interpreta cançons de noms com els citats Montllor,D’Efak o Serrat o altres com Esquirols,Jaume Arnella,Lluís Llach o Dolors Laffitte. Usart diu que més enllà de l’estricta interpretació intenta contextualizar la peça buscant el màxim d’informació com “qui la va fer o per què es va fer” amb l’objectiu de fer més comprensible la cançó. Fruit d’aquests dos anys de recuperació de la seva activitat musical pùblica Joan Usart també ha musicat textos del seu amic Ramon Minoves.
Les sensacions de tornar a cantar en públic després de tants anys són d’alegria i satisfacció. Usart diu que al tenir com a referents “un ventall tant ampli” li permet anar-se adaptant al tipus de públic que hi ha: “He actuat davant de joves al Casal Boira Baixa de Manlleu i en llocs com les festes de carrer on la gent era de força edad.
En els seus recitals, Joan Usart, a més de les cançons pròpies de la Nova Cançó, també interpreta versions de cançons de grups estrangers com la Creedence Clearwater Revival de qui Usart n’és un autèntic fan. Algunes de les cançons –amb l’ajut dels seus fills- les ha adaptades al català. També interpreta altres cançons americanes dels 60 i 70 d’autors com Tom Paxton o Bob Dylan.
2 comentaris:
La nova cançó podria ser avui un front de lluita en un temps, l'actual, on no s'ha arribat encara a Itaca; queda molt viatge, i no hi ha res millor que l'art per a la lluita.
És un motiu d'esperança que en Joan Usart, amb energia i empenta, rescabali les cançons i els cantautors que ens van fer obrir els ulls després de tants anys de negror. Però com que tot ho oblidem tan de pressa, ens adonem de la importància que aquest moviment es mantingui viu. Gràcies per la teva aportació i felicitats!
M Dolors Vinyoles
Publica un comentari a l'entrada