divendres, 16 de gener del 2009

Cantar a la fàbrica , cantar al coro

Vull recomanar un llibre que m'han regalat i que estic gaudint d'alló més . El llibre és " Cantar a la fàbrica i cantar al coro " d'en Jaume Ayats Abeyà .

El llibre junt amb un Dvd que porta adjunt ens explica com el cant , temps enrere , era la més gran activitat cultural que hi havia per les nostres contrades .

Us adjunto un article que va sortir en la presentació d'aquest llibre :

-----------------

La creació de les societats corals a la conca del Ter mitjà no es va fer des del no-res. Abans dels coros -i a l'entorn dels coros- ja hi havia una societat que cantava, i que cantava "a veus": les dones a les fàbriques; els homes a les tavernes, a les caramelles i a les confraries religioses.
Les societats corals, els orfeons i els cors religiosos varan constituir el teixit associatiu -de les ideologies i de l'oci- des del principi de la industrialització, cap al 1860, fins a les crisis tèxtils de les dècades de 1960 i 1970.
Cantar a la fàbrica, cantar al coro ens acosta a les preocupacions, a les lluites i als desitjos que, gràcies al fet de cantar junts, els obrers compartien i confrontaven. Tavernes i republicanisme, cors satírics i creences religioses, catalanistes i anarquistes, el "progrés" i la "tradició", les dones i els homes, es barregen en les pàgines del llibre i dibuixen una societat molt activa, potent i amb gran capacitat de transformació. Cantar va ser decisiu en l'entrada a la modernitat i en l'orgull de formar part de la "societat dels treballadors".
El llibre conté un DVD amb entrevistes i cants de persones que han servit per documentar la recerca de l'autor.
Jaume Ayats Abeyà (Vic, 1960) és músic i professor d'etnomusicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha investigat les músiques orals en entorns molt diversos, des les balades i les polifonies antigues fins a les manifestacions de carrer contemporànies.